Станд Уп Фор Трутх!

[Serbian]

Nedelja podrske zviždača i whistleblowing-a (upozoravanja na nepravilnost)

01-7 juni 2015.

godine Demokratiji je potrebna istina!

Tokom juna meseca (od 1 do 7og juna) ove (2015) godine u mnogim zemljama će biti stvoren "Stand Up For Truth" (prim.prev. Pobuni se za istinu") koja ce pokusati da formira kulturu i kult transparentnosti i istine u svim sverama drustva, kao i sigurnost za sve one koji su pod rizikom zbog otkrivanja informacija koje vlasti žele zadržati skrivene.

Temelj demokratije je informativni pristanak populusa (ljudi) kojima politicari i politika vladaju. To nije moguće kada se ključna politika vlasti skriva od od javnosti, svim sredstvima (ponekad i ilegalno).
Whistleblowing je od suštinskog značaja za donošenje objektivne politike u svetlu izlaganja ključnih informacija koje se odnose na kršenja ljudskih prava, korporativne malverzacije, prirodnu sredinu, krsenje građanskih sloboda i rat.

Svi ljudi slobodne volje moraju ustati za slobodnu stampu, privatnost, vladajucu i korporativnu transparentnost radi procesa vladavine prava i otkrivanja informacija u javnost koje javnost ima pravo znati.Progon zviždača i novinara je nelegitimna i treba mu se suprostaviti.

I danas u modernom 21 veku ne-demokratska vlast uspeva da drzi u tajnosti informacije i prekine rad slobodnog izvestavanja i transparentnosti. Rad zviždača bi trebalo postaviti u prvi plan javne svesti - u procesu koji široko podstiče oslobađanje dokumentacije vladinih i korporativnih akcija koje ne mogu izdržati svetlo dana.

Molimo vas da pokrenete "Stand Up For Truth" aktivnost u sredinama u kojima živite.

StandUpForTruth.org